LEAVITT, CONTINENTAL en ALTERNATIVE BULLDOGS

 

 

 

 

Vaak krijgen wij de vraag, wat kan men allemaal doen met een Old English Bulldog?

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we deze pagina samengesteld. Hier vindt U diverse voorbeelden wat de diverse eigenaren en wij doen met de "Oldie".

 

 ******************

Sundancebulldogs Amazing Grace

 "Just touch me and I will love you"

 

We hebben besloten om onze Grace in te zetten als "aai" hond. Grace is van karakter een ontzettend lieve en vooral rustige hond.

We willen graag mensen helpen, die niet in de gelegenheid zijn om een huisdier te hebben. Mensen die alleen maar even een knuffel kunnen krijgen of een aai  geven. Bij een dier hoef je niet te praten...alleen de aanraking, het kleine kusje op je hand...dat doet echt wonderen.

Stel je eens voor, je mag geen dier meer thuis hebben, het dier wat altijd je maatje was, je klankbord, je vriend....iemand die je niet veroordeeld, wie of hoe je ook bent, hoe mooi is het om dit toch te geven.

 

Sundance Bulldogs Amazing Grace  Old English Leavitt Bulldog

Elke vrijdag gaan we samen naar het huis waar deze oudere mensen wonen. Zij zijn niet meer in staat om zelfstandig te kunnen wonen. Sommige mensen wonen hier tijdelijk, anderen wonen hier permanent.

We willen als extra, deze mensen bieden toch contact te hebben met een dier. Helaas mag een eigen huisdier niet meer, omdat de zorg te veel is voor de bewoners. Velen hebben altijd dieren gehad en missen ze ook enorm.

Grace vind alle aandacht geweldig en is ook erg lief en nieuwsgierig naar de mensen toe. Ze laat zich graag aaien en biedt zichzelf ook op een vriendelijke manier aan. Tot nu toe zijn de resultaten heel positief, mensen zijn blij, lachen, komen hun bed uit, gaan praten en herkennen haar al.

 

We merken dat de bewoners er naar gaan uitkijken dat wij komen en hopen in de toekomst meer vrijwilligers te kunnen inzetten, die dit positieve werk kunnen gaan doen.

Want mensen, hoe mooi is het om mensen blij te maken, alleen maar door even op bezoek te gaan met een hond die alleen maar om een aai vraagt....

 

 

Sundance Bulldogs Amazing Grace aan het werk 

 

******************

Onderstaande bijdrage is geschreven door Joke Janssens (België).

Zij is het baasje van Sundance Bulldogs Duts, therapie hond voor o.a. autistische kinderen.

Een prachtig voorbeeld over één van de mooie mogelijkheden. Hier zijn wij trots op!

 

 

 

 

Duts de therapiehond.

 

Bij het uitkiezen van Duts stond al vast dat hij een ‘Therapiehond’ zou worden.

Al van toen hij nog een puppy was, ging Duts mee op bezoek naar bejaarden in rusthuizen en naar scholen om kinderen wat bij te brengen over hoe een hond in elkaar zit. Het is zo leuk om ontvangen te worden in een autiklasje waar een muur van de klas behangen is met tekeningen die de kinderen gemaakt hebben van en voor Duts.  Kinderen te zien lachen bij het zien en aanraken van je hond. Sommige kinderen huilen zelfs als het tijd is voor Duts om weer naar huis te gaan.

Wat Duts het allerliefst doet, zijn de individuele sessies waarin we met kinderen en jongvolwassenen werken. Doorgaans zijn dit kinderen met een ontwikkelingsstoornis (zoals autisme), kinderen die gepest worden, kinderen die het op een of andere manier moeilijk hebben. Samen met Duts werken we dan aan het opbouwen van het zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, …                                                   

We bouwen dan samen een hindernissenparcours dat het kind samen met Duts moet afleggen. Je ziet bij de kinderen het zelfvertrouwen groeien als zo’n grote gekke hond hun commando’s opvolgt, dat hij gewoon doet wat ze vragen. Dit versterkt onmiddellijk en heel zichtbaar het zelfvertrouwen.  Duts wordt een vriend, wat ze vaak in het dagelijkse leven niet hebben.                                                    

Het hoeft ook niet altijd actie te zijn. Ook het aaien en knuffelen van Duts op zich is heel heilzaam, het heeft een rustgevend effect. Vaak merk je dan dat kinderen tegen hem vertellen wat ze gedaan hebben maar ook wat hen op de maag ligt. Het is makkelijker om je gevoelens te delen met een hond, Duts, omdat je weet dat die niet oordeelt, dat hij je gewoon graag ziet.

Uiteindelijk is elke hond een ‘therapiehond’ voor zijn of haar baasje. We voelen ons allemaal wel eens getroost als we onze viervoeter knuffelen.

Het werken met therapiehonden maakt echt een verschil. Hun kracht zit hem in hun ‘echtheid’ en hun ‘onvoorwaardelijke acceptatie’. 

Honden oordelen niet, zij laten je jezelf zijn.

Joke Janssens

 

 

Sundance Bulldogs Duts (Old English Leavitt Bulldog) en Trees de Mopshond aan het werk...

******************

Natuurlijk is de Old English Bulldog geschikt voor diverse soorten hondensport.

Zoals bijvoorbeeld "Agility". Hier een filmpje van onze Underdogs Betty. 

 

 

 

 Annelies en Betty (Old English Alternative Bulldog) bij Kynologen Club Amsterdam

 

 

Of natuurlijk Obidience, ook dat is één van de sporten, die ook mogelijk is met een "Oldie".

Hieronder Grace tijdens een training, ze is hier 10 maanden....

 

 

 ******************

Mantrailing 

 

Speuren met een Bulldog? Ja, ook dat is zeker mogelijk. Hieronder staat de bijdrage van Heike Wagner-Schwab (D), die samen met haar dochter Lisa en Sundance Bulldogs Millie al enige tijd speurt. Mantrailing zoals dit officiëel heet. Iets waar wij ook erg trots op zijn, we hebben Millie al diverse keren aan het werk gezien en ze blijft ons verbazen.

 

 


Nadat ik een paar jaar geleden een documentaire zag over Mantrailing (spoor zoeken) op TV, kreeg ik de wens om dit te doen met mijn eigen hond. Deze wens vervulde ik met Millie toen ze 10 maanden oud was.
 

Om Millie te laten weten  dat ze gaat "werken", krijgt ze een speciaal tuig om, dat ze alleen draagt wanneer ze speurt (Mantrailing). Daarnaast heeft ze een halsband met sjaal, die we haar omdoen net voor de zoekopdracht .Tijdens het parcours zijn de honden altijd aan de lange lijn (wij gebruiken een 5 meter lijn).
Zodra Millie haar sjaal omheeft en we haar vasthouden, houden we een geur voorwerp voor haar neus (sjaal, shirt, sokken etc.), bewaard in een plastic zak. Dan geven we het commando "Trail" en Millie begint haar zoektocht .
 

Aanvankelijk waren de afstanden erg kort en de te zoeken persoon zat meestal verborgen achter de volgende hoek. Met de tijd werden de "trails" langer en moeilijker:
-Er zijn verschillende kruispunten waar Millie moet beslissen welke kant de te zoeken persoon is opgegaan.
-De trails  worden gedaan waar veel mensen zijn (bijvoorbeeld in een voetgangersgebied).
-Er worden straten overgestoken, waarbij Millie tijdelijk moet stoppen met speuren, tot ze veilig over kan steken.
-We trailen in het bos of in een park: Daar zijn vele geuren en afleiding en Millie moet dan het verschil begrijpen, dat ze werkt en niet een wandeling aan het maken is.
-Af en toe zijn er ook tracks op een boerderij of in een dierentuin.


In grote open gebieden, is het zeer moeilijk voor de honden om de geur te volgen, bijvoorbeeld sterke wind maakt het moeilijk om te zoeken

Zodra Millie de gezochte persoon gevonden heeft, wordt zij geprezen en krijgt een speciale beloning (voedsel) van de gevonden persoon. De sjaal gaat af en het speuren is voltooid.
 

Op een trainingsdag worden hooguit twee lange of vier korte trails gedaan, want het is zeer belastend voor de honden. Ze zijn dan net zo moe als na een enkele uren lopen.
Mantrailing is een geweldige manier van werken voor de honden, omdat het in de aard van de hond zit zijn neus te gebruiken. Zelfs honden met lichamelijke klachten kunnen zo super ontladen.
 

Daarnaast leert men zelf om de hond goed te interpreteren, want men moet hem nauwkeurig observeren tijdens de trail (is de hond trager? / kijkt hij in een bepaalde richting ? etc ....).
De band met Millie is veel intenser geworden door Mantrailing en ik ben altijd verbaasd hoe goed ze hun neus kunnen gebruiken.

Heike Wagner-Schwab

 

 

Sundance Bulldogs Millie  (Old English Leavitt Bulldog) aan het werk 

******************

 

In Duitsland worden er scholen bezocht, met Bullen van Dragonfly en Blackmountain Bulldogs. Hier enkele foto's van een dergelijk bezoek aan een school door Holger Luckas en Jürgen Willems met hun Bullen.

Door deze bezoeken laat men de jeugd kennis maken met honden, dit wordt zeer positief ontvangen door met name de jeugd die soms wat angstig is voor honden.

Biologie les, maar dan met een echte bulldog

 

 

 

 

 

 ******************

Studie

Ook dierenartsen moeten leren in de praktijk. Op het werk van Annelies, het Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam, zijn regelmatig aankomend specialisten. Wij stellen onze Bullen graag ter beschikking om deze studenten te helpen aan gezonde dieren om hun praktische kennis te verbeteren.

 

 

Bijgaand enkele foto's van de dierenartsen tijdens het maken van diverse echo's, waarbij ze op zoek zijn naar diverse organen. Juist door dit bij gezonde dieren te doen, leert men hoe de organen er uit horen te zien. Afwijkingen bij zieke dieren zijn dan makkelijker te onderkennen.

 

      

GRACE

 

RAVEN

 

BETTY

 

Ondanks dat onze dames ruim een uur op de tafel hebben gelegen, gedroegen ze zich uitstekend en konden de studenten in alle rust hun praktische oefeningen doen. Alle dierenartsen heel veel succes met hun opleiding.

 

 

 

 © M.P. van Sunder. Alle afbeeldingen en teksten zijn auteursrechtelijk beschermd.

 

 

 

SUNDANCE BULLDOGS | mp.vansunder@quicknet.nl