LEAVITT, CONTINENTAL en ALTERNATIVE BULLDOGS

Wij zelf geven de honden zowel geperste brokken als vers vlees.
Aan de vlees maaltijd worden verse groenten, fruit, kruiden en supplementen toegevoegd.
Hier bij een overzicht van deze produkten. 
Gezonde Kruiden, Fruit  en Groenten voor de hond.
Honden eten instinctief gras en planten die meer levenskracht geven. Kruiden werken versterkend en opbouwend op organen, klieren en weefsel in bepaalde delen van hun lichaam , ook ondersteunen ze het herstelproces door het lichaam te helpen zich te ontdoen van afvalstoffen bv door de lever te stimuleren. Is een dier in het wild ziek of ondervoed zoekt het instinctief naar bepaalde gras en planten, kruiden hebben altijd deel uitgemaakt van een natuurlijk voedingspatroon.
*Zwarte bessen zijn een aktieve bron van Omega 6 vetzuren.
*Cat's Claw schors (Uncaria tomentosa) Om de normalisering van de inflammatoire processen te ondersteunen in het lichaam. De Cat's Claw schors bevat een alkaloïde, een sterk immuunsysteem-ondersteunende eigenschappen. Voedingssupplementen voor een sterk immuunsysteem en voor het defensiebeleid te ondersteunen.  
*Zeegroenten, de diverse kelpsoorten zijn een waardevolle bron van mineralen ,spoorelementen , vitamines , enzymen , fyto-chemische stoffen ,essentiële aminozuren , ze hebben gunstige invloed op stofwisseling. Zeer rijk aan sporenelementenjodium, koper en zink - belangrijk voor de schildklierfunctie, huid vacht, groei. Zeewier-Algen worden gebruikt voordarmproblemen, stoornissen in de bloedsomloop, jodium tekort, artritis, huidproblemen , als belangrijke voedingssupplement voor de gezondheid.  
*Zeewier :
*Spirulina, een Blauw/groen alge, essentiële aminozuren, met een zeer hoog gehalte aan bèta-    caroteen, B1, B12, ijzer en chlorofyl.
*Vesiculus Fucus (Kelp), een bruine zeewier, die bijzonder rijk aan jodium.
*Laminaria, een bruin zeewier, die de opname van magnesium bevordert en kan de bloeddruk verlagen door de Laminine inhoud. 
*Appel (beste is rode appels) bevatten gezonde vezels die onmisbaar zijn bij de spijsvetering , rijk aan fyto-elementen : natuurlijke verbindingen die werken als antioxidanten , bescherming van cellen. Gepureerde te gebruiken bij diaree.  
*Alfalfa (Luzerne) is een van de meeste voedzame planten die er is . De blaadjes zijn rijk aan mineralen magnesium, kalium, IJzer, Fosfor, Zink, Koper, Selenium en Silicium , vitamine A, B1, B6, B12, C, D, E, K1. Alfalfa mag ook in spruitvorm geven worden , door de groenten mix bijvoorbeeld.  
*Shiitake Er wordt gezegd dat Shiitake paddenstoelen een stof bevatten (Lentinan) die helpt om kanker te voorkomen. Deze stof heeft zijn waarde laten blijken bij tal van chronische en degeneratieve ziekten. Verder zijn deze paddenstoelen rijk aan vitamine E en B12. 
*Paardenbloem , Rozemarijn , Fenegriek deze helpen de lever te beschermen en versterken. Chronische nier en lever schade komt veel voor bij honden. Paardenbloem goed bij spijsvertering en lever problemen , Rozemarijn neutraliseert giftige stoffen , Fenegriek is een urine afscheiding bevorderend kruid - stimulans vooral voor de urineorganen ,tevens helpt fenegriek nier en leverwanorde te voorkomen. 
*Zoethoutwortel hebben een verzachtend en voedend effect op spijsverteringskanaal, de darmen reinigen en het insulineniveau beperken.  
*Gemberpoeder Deze poeder is goed voor de darmen, pijnstillend en ontstekingsremmend. Bovendien hoeft u door deze poeder minder te ontwormen omdat darmparasieten hier totaal niet van houden.  
*Pepermunt en zoete Venkel kalmeert en brengt het spijsverteringskanaal tot rust. Pepermunt kalmeert de spieren van de maag, die de stroom van gal verbetert die het lichaam gebruikt om vetten te verteren . Venkel bevordert afscheiding van spijsveteringen maagzuren , vermindert ontsteking van maag en darmen , vermakkelijkt juiste absorbtie van voedingsmiddelen in voedsel. 
 *Girsch - Aegopodium Podagraria- is onstekingsremmend en goed tegen artritis , artrose  problemen. Met natuurlijke etherische oliën, caroteen, vitamine C, zeer hoog in kalium, ijzer, koper, mangaan, titaan, borium, een saponine, polyyne. 
*Frambozen blaadjes (gedroogde jonge bladeren over het voer geven )  De vruchtjes van de 'Rubus idaeus' barsten namelijk van de anti-oxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen de schadelijke invloed van agressieve vrije-radicalen, die ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen veroorzaken. Bevatten tannines die wordt grotendeels veroorzaakt door ellagitannines, een looizuurachtige verbinding, en flavonoïden , vitamine C en mineralen. Word bij teven gebruikt als ondersteuning  van de vruchtbaarheid, en storingen van de loopsheid  , wordt ook toegeschreven bij de geboorte. De baarmoeder spieren worden daardoor versterkt, zodat de sterke samentrekkingen van de baarmoeder en dus de geboorte te vergemakkelijken. Ook toepassingen voor zuivering van het bloed zijn beschreven.
De jonge bladeren hebben de voorkeur.(niet te gebruiken bij zwangere honden) 
*Brandnetel een belangrijke bron van vitamine A en C, zwavel, ijzer, en natrium, voor een goede weerstand, gezonde spijsvertering, goede bloedsomloop en afvoer van afvalstoffen.
Brandnetel wordt veel gebruikt bij infectieziekten, eczeem, artritis, artrose en hoefbevangenheid. 
*Zuring bevat veel Vitamine C , is zeer ontstekingsremmend en daalt koorts. (kleine hoeveelheid voeren omdat het veel oxxalzuur bevat . Dit bindt het Ca , zo dat het niet voor het lichaam beschikbaar is.  
*Aloë Vera is een  Micronutrienten levrancier . Aloë Vera drink gel over het voer geven te verbetering van de huid bij huidproblemen , Eczeem , Allergiën , de plant bevat o.a. een stof (acemannan) verstekt het immuun system en de darmen . Het Aloë Vera gel is voor externe gebruik van de huid - eczeem plekken of irritaties , wondjes etc.  
*Knoflook  helpt tegen vlooien 
je kan knoflook capsules hallen bij kruidvat van hun huismerk 1 dragee per dag geven of om de dag 
of knoflook vers 1 a 2 keer per week (25kilo hond = 1 teentje knoflook - 1 teentje is rond 2-3gram zwaar ) of knoflook gedrogt geven (krijg je in de paardenwinkel voor de paarden ) 

Te veel aan knoflook is schadelijk , knoflook is toxisch - giftig als het te veel gevoerd word , dat betekend 4gram knoflook per kilo lichaamsgewicht is toxisch , de sulfoxide en disulfide deze stoffen zorgen ervoor dat rode bloedcellen worden beschadigd, wat weer kan leiden tot anemie.  
*Honing is zeer rijke aan belangrijke vitale stoffen, inhibins in honing zijn antibiotische werkende stoffen. De antibacteriële eigenschappen van honing is afkomstig van een enzym dat de bijen produceren. Hij doodt niet alleen bacteriën, maar ook die die resistent zijn tegen antibiotica. Ook voor wondbehandeling te gebruiken , wel moet hij bij die gebruik goed gereinigd worden, anders kan die pesticiden bevatten door gespoten planten. Honing moet je niet verhitten boven de 40 graden, omdat de enzymen dan worden vernietigd. Manuka honing is afkomstig van de bloemen van de wilde Manuka struik een extreem rijke aan stoffen.  
*Rozenbottel- Rosa canina
Rozenbottels bevatten zeer veel vitamine C , flavonen , vit B-E-K , fruitzuren, sporenelementen/mineralen /antioxidanten.Ondersteuning van bloedvorming, urine drifting effect , versterkt het immuunsysteem. Vooral in stress situaties , bij hoge belasting , vacht verlies-rui , loopsheid hebben dieren meer vitamine C nodig. Ook geschikt voor ontgifting van het lichaam. Goed bij artrose, artritis, reuma, ontstekingen, gebruikt voor gastro-intestinale ziekten, urinewegen en huid ziektes. Let op : Honden maken ook zelf vitamine C aan uit glucose in de lever, 40mg/kg lichaamsgewicht /dag. 
*Appelazijn Het voorkomt dat gevaarlijke ureum afzettingen in de gewrichten gebeuren , dit kan namelijk in de gevorderde leeftijd  leiden tot jicht en reuma. Verder is bekend dat hij bacteriën bestrijden , het zuur vernietigt de basis levende ziektekiemen voor vermenigvuldigen. Door appelazijn vergaan zelfs salmonella. Een theelepel appelazijn in het dagelijks voer .  
*Gerstengras (gerstengraspoeder ) een volledig complex vitale stoffen .De zelfgenezende krachten van het lichaam worden versterkt, chlorophylrijke gerstengras heeft ook een beschermend effect op het ontstaan van kanker, ontstekingsremmende werking op gewrichten en weefsel.  
*Nieuw Zeelandse Groen lippen Mosselextract (Perna canaliculus 100 % pure) natuurlijke bron van het kraakbeenbeschermende chondroïtinesulfaat.  Glucosaminoglycans, Chondroitine sulfaat, natuulijk Omega 3 goed cholesterol (ETA, EPA en DHA dit zijn omega-3-vetzuren)  ,  aminozuren, , vitamine B-complex , vitaminen (E,C) en mineralen (zink, koper en mangaan), die kunnen optreden als antioxidant of als stimulator van kraakbeenherstellende processen. GLM ondersteunt  en beschermt een goede ontwikkeling van kraakbeen, botten , o.a. spieren en pezen bij een pup.
Dit is ook een goed suplement voor oude honden of honden met beschadegingen  , gewrichts operaties  , stijfheid , artrose , artritis etc.. waarbij de dosis aangepast moet gegeven worden GLM levert daarnaast ook een ontstekingsremmend effect door de omega-3-vetzuren.  
 
*Vitamine A , Vitamine D en Calcium zijn ook belangrijk , 
Vitamine A: bevind zich ook in lever, nieren, eierdooiers en zuivel. Groentes bevatten beta-caroteen, ook wel pro-retinol genoemd. Dit is een soort voorloper van vitamine A. Honden kunnen beta-caroteen omzetten naar vitamine A. 
Vitamine D transporteert het calcium naar de botten toe. 0,8% a 1,0% Calcium in het voer is het beste. Want te hoog aan calcium kan kreupelheid veroorzaken en te weinig aan calcium worden de boten instabiel - verzwakking. Alles moet in juiste verhoudingen aanwezig zijn. Deze doseringen maken vaak de verschil van volwassen- en puppyvoer. Calcium in voeding voor een pup 0,8% a 1,0% en bij volwassene honden 2,0%. 
*Gelantine is een pure natuurlijke eiwit  en kan goed bijgevoert worden , 10 gram per dag per hond, is ook prima voor honden met arthrose , artritis etc. Gelantine geeft stabiliteit in de bot .Gelatine levert zowel collageenstructuren als proteoglycanen (schokdemping) en is actief betrokken bij de opbouw van de gehele hond, uitgezonderd de spieren.  
Verschillende studies hebben aangetoond dat door de opname van Rund Gelatine patiënten met gewrichtsziekten een vermindering van pijn medicatie hebben en verbetering in hun bewegingsstelsel hebben . Gelatine werkt ook anti-inflammatoire en decongestivum. Gelatine helpt bij heup en knieosteoartritis (Cox en osteoartritis),ook ter behandeling van chondropathia patellae (degeneratie van het kraakbeen van de knieschijf) , bij overbelastings pijn , bij aandoeningen van de wervelkolom , bij kraakbeenbeschadiging en osteoporose.
Goede Gelatine bevat geen conserveringsmiddelen en is vrij van cholesterol, koolhydraten en purines.  
*Kefir bloem (Micro-organismen: melkzuurbacteriën - lijkt op kleine bloemkoolroosje) Hiermee mak je een soort yoghurt met gezonde probiotische bacteriën , goed te gebruiken naar een antibiotica kuur,  verzorgt de lichaamsfucties en ondersteund de darmflora (om het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen).  Kefir is rijk aan Tryptofaan , veel mineralen en vitamine B1, B2, B6, B12, C, D , H en vitamine K. Het is een uitstekende bron van biotine, een B-vitamine , bevordert de opname van vit B12. 
Let op : Geef niet meer als 2 a 3 soorten vocht afdrijvende kruiden in een mix en vooral wissel ook af.

 *Olien voor huid en  vacht - 2,5ml op 10 kilo hond : 

-Hanfolie (Cannabis Sativa Seed oil) 
-Borageolie (Borago Offincinalis Seed oil) 
-Zalmolie  (Salmon oil) 
-Visolie (Arachis Hypogaea oil) 
-Nachtkerzenolie (Oenothera Biennis oil) 
-Arganolie (Argania Spinosa kernel oil) 
-Sesamoli (Sesamum IndicumSeed oil)  
-Hagebuttenkernoli (Rosa Canina Seed oil)  
-Schwarzkümmeloli (Nigella Sativa Seed oil)  
-Tarwekiem olie (Triticum vulgare oil) 
-Biologisch Kokosolie 
*Lijnzaadolie uit koude persing is een zeer goed gebalanceerde bron van meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren) en vitamine A, E en D. Ondersteunt de stofwisseling , spierstelsel , huid en vacht .Sommige honden krijgen juist jeuk van lijnzaadolie dus let wel op.
*Borageolie - Teunisbloemolie Is een zeer rijke bron van GLA (Gamma Linoleenzuur) Deze olie beschermt en voed de huid, het stimuleert de aanmaak van eigen Cortisone (Prednison) het werkt bloedzuiverend en reduceert stress. Veel honden met huidproblemen hebben baadt bij het gebruik van deze olie. 
*Tarwekiem olie bevat Omega 6 vetzuren maar is vooral zeer rijk aan vitamine E. Het is voor zover bekend de rijkste bron aan vitamine E die er bestaat. Vitamine E is een natuurlijk anti-oxidant. 
*Visolie - Zalmolie bevat voornamelijk Omega 3 vetzuren (EPA en DHA). Deze actieve Omega 3 vetzuren komen vooral voor in zalm, sardien, forel, makreel en tonijn. Onze voeding (en ook die van de hond) heeft vaak een tekort aan Omega 3 vetzuren en bevat teveel Omega 6 vetzuren. Daarom kunnen Omega 3 vetzuren in visolie goed aan de hond ge-supplementeerd worden. Vooral kip bevat veel Omega 6 en geen Omega 3 vetzuren. Dus vooral wanneer je veel kip geeft is het verstandig om wat extra visolie te geven. De zalmolie van tegenwoordig is veelal afkomstig van gekweekte vissen en onlangs is er een publicatie verschenen dat gekweekte zalm kankerverwekkende stoffen bevat, en om deze reden raad ik geen pure zalmolie aan maar visolie, want deze wordt veelal gemaakt uit een combinatie van diverse soorten wilde vette vis zoals haring, makreel en sardines.
Tips ;
Vers gemaakte bottenbouillion(diverse gesnedene soepgroenten , botten - later wel de bot eruit hallen want gekookte botten splinteren , botten puur rauw voeren als u botten geeft ) werkt als een soort natuurlijk Antibiotika bij verkoudheid , sterkt het imunsystem en hefft onstekingsremmende eigenschappen. 
Maag en Darm = ter Gastro-intestinale zorg : Heemstwortel (Althaea officinalis = Eibischwurzel) , Zoethout wortel (Glycyrrhiza glabra = Süssholzwurzel) , Eikenschors ( Quercus robur = Eichenrinde) , Arrow root (Maranta arundinacea =Pfeilwurzel), Venkel en Anijs bij elkaar mixen ,  twee goede theelepels toevoegen aan het voer 1 keer per dag voor de maagslijmvlies intestinale zorg, bij maag-darm aandoening - gastritis etc.. 2 goede soeplepels dagelijks toevoegen aan het voer. 
Hoesten : Zoethout wortel is tegen hoesten en het glycyrrhizine remt ook de groei van de bacterie Helicobacter pylori bij een gastritis. Ook Picea Abies - Fichtenwipferl als siroop gemaakt is hoest verlichtend en slijmoplossend. 
Jeuk : Eikenschors goed tegen jeuk . De tannines  in de schors hebben een samentrekkende werking op de huid en de slijmvliezen. Kleine bloedvaten worden afgedicht, waardoor een hemostatisch effect is, de Bacteriën kunnen slecht doordringen in huid en de slijmvliezen . Wat ook inhoudt bijvoorbeeld dat (diarree) de ziekteverwekkers zich niet aan de darmslijmvlies kunnen uitbreiden. Tannine verminderen ook zenuwimpulsen naar de huid.

Fruit

 

Fruit

Vitaminen

Mineralen

Ananas

C

Kalium, Magnesium

Mango

Provitamin A , C

Calcium , Eisen

Papaya

B1, B2, B5 , C

En het Enzym Papain

Apel

Biotin

Kalium, Eisen

Banan

B6, Folsäure

Kalium, Magnesium, Phosphor

Peer

C, Folsäure

Kalium

Bramen

C, Folsäure

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Aardbeien

C, Folsäure

Kalium, Magnesium, Phophor, Eisen

Frambozen

C, Folsäure, Biotin

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Honing meloen

A, C

Kalium, Magnesium, Phosphor

Bosbessen

A, B

Caroteen, myrtillin, ijzer, kalium, natrium

Bessen-zwart en Roode Bessen Johannisbeeren (schwarz und rot)

C, Folsäure, Biotin

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

 

 
Groenten het beste even in de mixer doen, pureren.
Bij sommige groenten is het better ze te stomen of blancheren.
De bladgroentes hebben een laxerende werking en de knolgroentes maaken de ontlasting harder .

Groente 

 

Groenten

Vitaminen

Mineralen

Artisjok

C, Biotin, Folsäure

Kalium, Kalzium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Aubergin

C, Folsäure

Kalium

Bloemkool

C, B1, B6, K, Folsäure, Pantothensäure

Kalium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Bonen

Biotin, K

Kalium, Kalzium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Broccoli

A, B1, B2, C, K, Folsäure, Pantothensäure

Kalium, Kalzium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Chicorée

A

Kalium, Magnesium, Eisen

Andijvie

A, Folsäure

Kalium, Kalzium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Erwten -  noit rauwe geven

B1, B2, K, Folsäure, Pantothensäure, Biotin

Kalium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Spinazie - niet te vaak vanwege de oxal zuur

C, E, B1, B2

Eisen, Kalium, Calcium, Natrium, Phosphor, Magnesium

Veldsla

A, K, Folsäure

Kalium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Venkel

A, B1, C, E, K

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Boerenkool- niet rauw geven en niet te vaak vanwege de oxalzuur

A, C, B1, B2, B6, E, Folsäure

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Koolraap

C, Folsäure

Kalium, Calcium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Mais

B6, Pantothensäure

Kalium, Magnesium, Phosphor

Mangold - Snijbiten , niet te vaak geven vanwege de oxalzuur

A, B2, C

Kalium, Kalzium, Phosphor, Eisen

Wortelen

A

Kalium, Calcium, Magnesium, Eisen

Paprika- alleen de roode - niet elke hond kan tegen

A, B6, C, E

Kalium

Rode Bieten

C, Folsäure

Kalium, Magnesium, Phosphor, Eisen

Schorseneer

B1, E

Kalium, Magnesium, Phosphor

Selderij

A, B6, K

Kalium, Calcium, Phosphor, Eisen

Asperge

B1, C, K, Folsäure, Pantothensäure

Kalium, Magnesium, Phosphor, Eisen

 Andijvie Hart, lever, maag, hersenen, slaapstoornissen, nieren, vochtafdrijvend, ontgiftend, bloedvorming. 
Vitaminen; A, B1, B2, B6, B11, C , natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer. chlorofyl. 
*Broccoli Beendergestel, bijnieren, blaas, bindweefsel, gal, hart en vaten, lever, longen, luchtwegen, nieren, ogen, huid, ontstekingen, prostaat, sinussen, osteoporose, zwangerschap, stofwisseling; bij kanker, reuma, jicht, immuniteit. 
Vitaminen; A, B2, B5, B6, B11, C, K, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink.

*Komkommer Ontzurend bv. bij reuma en jicht, vochtafdrijvend, bij hoge bloeddruk, nierkwalen, vochtophoping, hartkwalen, nier- en blaasstenen, constipatie, diabetes (in grote hoeveelheden vermindert het de behoefte aan insuline), bloedsuikerspiegel verlagend, huid reinigend, bloedzuiverend, overgewicht, koorts. Vitaminen; P (fosfor), B1, B2, C , calcium, ijzer, kalium, natrium, silicium, kalium.

*Luzernescheuten of Alfalfakiemen Alfalfa kiemen of luzernescheuten dient men als zeer jonge groenten te beschouwen. 
Er is geen voedingsmiddel dat zo vers op het bord kan liggen als kiemen. Tot op het moment van eten blijft de kiem groeien waardoor de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal blijft. 
Kiemen zijn voedzaam, gezond en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan zaden, vermits het zetmeel omgezet is in enkelvoudige suikers, de eiwitten in aminozuren, en de enzymen nog werkzaam zijn aangezien er geen bewerking heeft plaatsgevonden. De mineralen zijn in hun organische vorm opgeslagen en gekoppeld aan makkelijk opneembare verbindingen, en de vitaminen zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig. 

Kiemen zijn een prachtige ondersteuning en zouden dagelijks gegeten moeten worden om het lichaam te verjongen en te vernieuwen. Ze zijn heel geschikt om bepaalde voedingstekorten te voorkomen of op te heffen, bijvoorbeeld, bij verzwakte mensen, bij ondergewicht en bij stress. 

Doordat het lichaam alle noodzakelijke voedingsbestanddelen toegevoerd krijgt, ontstaat zuivering van het bloed, verjonging van de cellen, versterking van het afweersysteem, een hoog niveau van energie en verbetering van de lichaamsfuncties. Bovendien verbeteren ze de darmflora. 

Vitaminen; A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, F, K, U. 
Mineralen en sporenelementen; Co-Enzym Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium en sporenelementen als nikkel, strontium, palladium en ook alle essentiële aminozuren. 

Men kan in principe makkelijk zelf kiemen kweken, maar de moeilijkheid is dat als men het zelf doet, ze gemakkelijk gaan beschimmelen. In de supermarkt zijn tegenwoordig een variëteit aan kiemen het hele jaar beschikbaar. Veel kiemen hebben een sterke smaak en men kan ze daardoor slechts in beperkte hoeveelheid gebruiken; alfalfakiemen daarentegen hebben een vrij neutrale smaak, zijn knapperig en zacht en men kan er veel van eten. 

Alfalfa is al 2000 jaar bekend als veevoer, groenbemester en reservegras. Opmerkelijk aan alfalfa is de enorme volumevermeerdering tijdens het kiemen: 1 eetlepel zaad is voldoende voor een pot vol gekiemde groente. De kiemtijd bedraagt 6 à 7 dagen. 
*Peterselie  Absolut niet bij zwangerschap of nierproblemen gebruiken , let op heeft een Abortis werking .
Bloedarmoede, vocht afdrijvend, nieren, blaas, reuma, astma, keel, eetlust bevorderend, lever.  
Vitaminen; Bètacaroteen (plantaardige vit. A), C, E , ijzer, calcium, foliumzuur, vanadium, magnesium. Goed tegen Schijnzwangerschap en om de melk bij een niet zogende teef op stop te zetten.

*Pompoen  Reuma, ontzurend, stofwisseling, overgewicht, vocht afdrijvend, ontgiftend, pancreas, nier, prostaat, immuun stelsel, slaapstoornissen. 
Vitaminen; Bètacaroteen (vit. A), B-complex plus B9 foliumzuur, C , E , kalium en magnesium.

*Selderij  Bijnieren, lever, nieren, prostaat, stofwisseling; bij kanker, reuma, nier infectie, blaasontsteking, nierstenen, blaasstenen, jicht, constipatie, ontgifting, slecht ruikende adem, libido stimulerend, verbetert de stemming, afrodisiacum, laxerend, reuma, depressie, zenuwklachten, krop. 
Vitaminen; A, B en C. Mineralen en sporenelementen; calcium, magnesium, ijzer en fosfor.

*Veldsla Kalmeert de maag, immuunsysteem, huid- en slijmvliezen, kalmerend, zenuwspanningen, bloedarmoede. 
Vitaminen; C  , ijzer, chlorofyl, caretenoïden. 

*Witlof Bloedzuiverend, lever, gal, nieren, milt, huid, overgewicht. 
Vitaminen; B1, B2, B6 , C , natrium, kalium, fosfor, calcium, ijzer, koper, zink

*Wortelen  Ballaststoffen, huid, ogen, kanker, arteriosclerose, reuma, immuunsysteem, verkoudheid, hart- en vaten, darmen, nieren, zwangerschap, maag, diarree, hoofdpijn, keel, astma. 
Vitaminen; bèta-caroteen (pas vrijgegeven na persen, pureren of koken), B1, B2, B6, C , natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink

*Zuurkool  Activering van de darmwerking, verbetering darmflora, spijsvertering bevorderend, immuunsysteem, ontgifting, moeilijk genezende wonden, bloedstolling, te hoge cholesterol, constipatie. 
Vitaminen; A, B6, B12, C, K. , natrium, kalium, calcium, zwavel, magnesium, mangaan.
LET OP :
Zijn ook Groenten -fruit -voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor u honden :
Uien , Prei , Rozijnen , Druiven , Klokhuis appels , Chocolade, Rauwe Aardappels , Xylitol , Champingnons . Zijn ook sommige honden die allergisch reageren op pinda’s en noten of zelf ook op kruiden net als bij mensen. 
Honden met symptomen van artritis, ontstekingen, parasieten, wormen, ademhalingsproblemen en andere condities betrekking hebbend op zwelling en slijmvorming, dienen ver weg van de nachtschadegroentes te blijven. Nachtschadegroentes zijn: tomaat, aubergine, pepers, aardappels, paprika, courgette en komkommer. Voor alle nachtschades geldt dat vooral de groene delen van de plant sonatine bevat, de giftige stof in nachtschades.  
Honden met schildklierafwijkingen moeten oppassen met groentesoorten die de schildklieractiviteit kunnen onderdrukken. 
Voer geen rauwe kool, Brusselse spruitjes, broccoli, boerenkool en bloemkool. In gekookte vorm levert dit geen problemen op.  
Honden die drachtig zijn. Geen Peterselie voeren dit heeft een abbortuss werking . Absoluut niet bij zwangerschap geven.

SUNDANCE BULLDOGS | mp.vansunder@quicknet.nl